اضطراب و تشویش چیست؟
اضطراب و تشویش چیست؟
این یک تصور اشتباه رایج است که ” افرادی که اظطراب و تشویش دارند معمولا ضداجتماعی، کم توجه و یا بیش از حد دراماتیک هستند “. بلکه واقعیت این است که این اشخاص همه چیز پیرامونشان را آنقدر تحلیل میکنند که نمیتوانند از عهده پاسخ بسیاری از پرسشها و اطلاعات سنگین بهطور همزمان برآیند.
اضطراب و تشویش، فرد را ضعیف میکند ؛ درست مانند یک سنگینی مداوم در ذهن و افکار، مانند چیزی که کاملا درست نیست، و اغلب هم نمیدانید که آن چیز واقعا چیست.
تشویش این حس را به شما میدهد که ذهنتان در آتش میسوزد، به هرچیز کوچکی بیش از اندازه فکر میکنید و زیاد تحلیلش میکنید، چیزهایی که بههم مربوط هم نیستند.
گاهی هم احساس میکنید کاملا از ذهن و فکرتان جدا شدهاید، انگار ذهنتان دیگر خالی شده و دیگر حضور ذهن ندارید، گویی از هم گسسستهاید و بدن خودتان را ترک کردهاید.
اضطراب، دروغگوست، هرچند بهطرز شگفت انگیزی احساس واقعی دارد
گوش کردن و توجه به اضطراب باعث نمیشود که رهایتان کند، با او بجنگید و نگذارید پیروز شود. بنابراین اجازه دهید حرفش را بزند. تمام نگرانیها و دلشورههای نابخردانهاش را بشنوید.عمل ساده گوش دادن به آن به شما نشان خواهد داد که از آن شما نیست. اجازه دهید رجز بخواند و پرت و پلا بگوید، آسیمه شود و گریه کند.
صدای مضطرب آنقدر به شما شرح و تفسیر میدهد تا جایی که بفهمید بخشی از ذهن شماست، نه همه آن. وقتی افکار وحشتانگیز تمام وجودتان را فرا گرفت، تشخیص اینکه انتخابی هم وجود دارد مشکل است و احساس میکنید همه چیز درحال سوختن و نابودی است.
اولین لحظه، سختترین است و سختترین چیزها، واقعیترین هستند. بنابراین بگذارید اضطراب و دلهرهتان حرفهایش را بزند، بگذارید شکایتش را برای شما اعلام و آشکار کند، وقتی تمام نگرانیهایش را روی میز گذاشت، شما تصمیم میگیرید که چهطور کارتها را به بازی بگیرید.
برخی از عوامل اضطراب و تشویش خاطر
۱- گذشته مبهم و نامطلوب:
گاهی نگرانی از اشتباهات، کوتاهی ها، قصور و گناهانی که فرد در گذشته مرتکب شده، فکرش را به خود مشغول میکند و تنها یاد خداست که به وی آرامش میدهد. خدای بخشنده توبه پذیر است و انسان، در مقام جبران گذشته پر از لغزش قرار میگیرد.
۲- تصور و احساس پوچ بودن در زندگی:
انسان مؤمن، هدفمند است و مسیر تکاملی خود را برای رسیدن به هدف عالی خود که کمال انسانی است طی میکند و برای رسیدن به آن برنامه ریزی و تلاش میکند و زحمات خود را بی نتیجه نمیبیند.
۳- دل بستن به دنیا:
یکی از عوامل اصلی اضطراب خاطر، وابستگی به زرق و برق دنیاست. به عنوان مثال فکر و ذکر برخی انسان ها، منازل مجلل و لوازم تشریفاتی است و تصور جدایی از این وابستگیها موجب سلب آرامش برخی افراد میشود.
۴- سوء ظن و توهم:
بسیاری از مردم از خیال پوچ و بی اساس رنج میبرند در حالی که شخص مؤمن از این نوع توهمات به دور است و حسن ظن را وظیفه خود میداند، زیرا دستور خداوند در قرآن است که «ای اهل ایمان، از بسیاری پندارها در حق یکدیگر دوری کنید که برخی ظن و پندارها معصیت است» و یکی از بهترین روشها برای رفع اوهام و خیالات، خواندن قرآن است.
برخی علائم فیزیکی و احساسی اضطراب و تشویش
لرزش و گرفتگی عضلات یا پرش عضلات
احساس گرفتگی یا پری در ناحیه گلو یا قفسه سینه
نفس تنگی و افزایش ضربان قلب
سبکی سر یا گیجی
خستگی مفرط
مشکلات خواب (مشکل در به خواب رفتن یا بیدار ماندن به مدت طولانی یا احساس ناراحتی در به خواب رفتن)
نداشتن احساس راحتی، بی قراری، احساس تحریک پذیری بیش از اندازه
نگرانی بیش از حد
ترس دایم از اینکه اتفاقی بد در حال وقوع است یا احساسی مبنی بر اینکه دنیا به آخر رسیده است
روشهایی برای کاهش اضطراب و تشویش
۱. از واکنشهای خود نسبت به فشار آگاهی کسب کنید؛ ببینید وقتی عصبی و مضطرب میشوید چه حالاتی به سراغتان میآید سپس سعی در کنترل آنها داشته باشید.
۲. خودگوییهای مثبت خود را افزایش دهید و دائماً افکار و گفتار منفی را در ذهنتان مرور نکنید.
۳. بر تواناییها و تکالیف کامل شده خود تمرکز کنید و کمتر به نقاط ضعفتان توجه کنید.
۴. از رقابت غیر ضروری بپرهیزید؛ افراد مضطرب تا جایی که امکان دارد باید سعی کنند زندگی آرامی برای خود طراحی کنند.
۵. محدودیتهای خود را شناخته و بپذیرید؛ بخاطر داشته باشید که هرکسی منحصر به فرد و با دیگران متفاوت است. هرگز خود را با دیگران مقایسه نکنید. مقایسه خود یک عامل ایجاد کننده اضطراب و استرس است.
۶. سرگرمیهایی برای خودتان در نظر بگیرید و حالت آرامش خود را حفظ کنید.
۷. بطور منظم ورزش کنید چرا که شما را به تحرک واداشته و ضمناً باعث ترشح اندروفین و بهبود شرایط بدنی و روحیتان میشود.
۸. از غذاهای متعادل به صورت روزانه استفاده کنید. مثلاً سعی کنید هر شب قبل از خواب یک لیوان ماست ترش و یا یک لیوان شیر گرم بنوشید، چون در آرامش بسیار مؤثر است.