لطفا صبر کنید ...

final-divorce-decree.jpg

آسیب های طلاق

آسیب های طلاق حتی در طلاق توافقی نیز مشاهده می شوند. در خیلی از جوامع به خصوص جوامع سنتی تر طلاق به عنوان یک تابو نگریسته شده است. به عبارتی تجربه طلاق از نظر اجتماعی بار منفی بسیار زیادی دارد.

به همین دلیل بسیاری از خانواده ها با وجود مشکلات زیادی که در ازدواج متحمل می شوند، از اینکه جدایی اتفاق بیافتد ترس زیادی دارند. حتی در خیلی از فرهنگ ها از طرف خانواده اجازه طلاق گرفتن به فرد داده نمی شود.

تجربه طلاق برای زن و مرد می تواند تبعات منفی زیادی داشته باشد. آسیب های طلاق می تواند بر زندگی فردی و اجتماعی زن و مرد تا مدت ها تاثیرگذار باشد.

همواره تلاش بر این است که زوج ها جدایی را به عنوان آخرین راه در نظر بگیرند. به همین دلیل متخصصان توصیه می کنند به جای فکر یا اقدام به طلاق به رابطه خود فرصت بیشتری دهند. تا حد ممکن خود یا به کمک متخصص به حل مسائل بپردازند. با وجود این گاهی این مسائل قابل حل به نظر نمی رسد. در این موارد افراد انتخاب دیگری نمی یابند، و حتی چه بسا ادامه زندگی با افزایش تنش ها، برای آن ها و کوکان می تواند آسیب زاتر باشد. در این موارد بهتر است، به جای بار منفی دادن به این مسئله، برای افراد درگیر در جدایی حمایت های لازم فراهم شود.

ترس از تنهایی

زنان یا مردانی که طلاق را تجربه می کنند، به خصوص در اوایل معمولا دچار احساس ترس از تنهایی می شوند. وابستگی عاطفی که در روابط زوج ها بوجود می آید باعث می شود تجربه جدایی، برای فرد ترسناک و دلهره آور باشد. این ترس و نگرانی می تواند خود را در مسائل مختلف نشان دهد. فرد ممکن است احساس کند نمی تواند تنها زندگی کند. ممکن است نگران این باشد که دیگر مثل قبل شاد نشود و حال بدش همیشگی باشد. خیلی اوقات افراد به خصوص زنان به لحاظ اقتصادی، کار، مسکن و مسئولیت های زندگی به همسر خود وابسته شده اند. در این موارد نگرانی و ترس از اینکه فرد نتواند به تنهایی بار زندگی را به دوش بکشد، به نگرانی های دیگر افزوده می شود.

مشکلات اقتصادی

قبل از طلاق خانه، ماشین، وسایل و خیلی از اموال و فعالیت ها مشترک بوده است. پس از جدایی فرد باید سعی کند شرایط داشتن یک زندگی مستقل را فراهم کند و با شرایط جدید تطابق پیدا کند.

مواجه شدن با مشکلات مالی، نداشتن شغل مناسب یا مسکن از مشکلاتی است که بیشتر در مورد زنان ممکن است اتفاق بیافتد. هرچه وابستگی زن به لحاظ اقتصادی به همسر خود بیشتر باشد، مشکلاتی که پس از جدایی با آن مواجه می شود، بیشتر خواهد بود. زنان خانه داری که شاغل نبوده یا شغل خود را رها کرده اند، بعد از طلاق ممکن است در پیدا کردن منبع تامین مالی تا مدت ها دچار مشکل شوند. از طرفی حتی اگر فرد وابستگی مالی زیادی نداشته یا شاغل باشد، باز هم تا مدتی سازگار شدن با شرایط جدید مشکل خواهد داشت.

ارزیابی اجتماع

نگرش اجتماع و بازخوردهای منفی افراد در کنار آمد با جدایی فرد مشکل بیشتری ایجاد کند. عموما هرچه جوامع سنتی تر یا دارای چارچوب های خشک تری باشد، این قضاوت ها و ارزیابی ها بیشتر است. به خصوص در جامعه ما قضاوت های منفی بعد از تجربه طلاق بیشتر به سمت زنان نشانه می رود. زنانی که از همسر خود جدا می شوند، ممکن است در برخی موقعیت های اجتماعی پذیرفته نشوند. تشکیل روابط جدید برای آن ها گاهی تحت شعاع جداییشان قرار می گیرد. آن ها خیلی بیشتر در معرض ارزیابی منفی دیگران تنها به دلیل تجربه طلاق هستند. حتی برچسب هایی مثل مطلقه، و بیوه برای این گروه زنان به کار می رود که می تواند بر ایجاد حس خود کم بینی و دوری آن ها از دیگران تاثیر بگذارد. این بازخوردهای منفی کنار آمدن با اتفاق و سازگاری با شرایط جدید را برای آن ها مشکل تر خواهد کرد.

مشکلات عاطفی

آسیب های عاطفی که فرد بعد از جدایی تجربه می کند، از سخت ترین پیامد های طلاق است. شدت و طول مدت این مشکلات برای افراد مختلف متفاوت است. معمولا شیوه های مقابله با آن هم بسته به فرد تفاوت دارد. اما جدایی پس از یک رابطه طولانی می تواند مشکلات و رنج های عاطفی را تا سال ها به همراه داشته باشد. خیلی از افراد پس از جدایی دچار تجربیات غم و اندوه فراوان می شوند. احساسات غم، اندوه، ناامیدی و بی انگیزگی ممکن است تا مدت ها تجربه شود. برخی مواقع این احساسات منجر به بروز افسردگی می شود.

هیجانات منفی اضطراب، نگرانی، خشم، بی قراری در افراد در طول تجربه جدایی تا مدت ها طبیعی است. برخی افراد به تدریج این مراحل را پشت سر می گذارند و با آن کنار می آیند. اما کنار آمدن با آن برای برخی به مراتب سخت تر است. این افراد ممکن است این احساسات را طولانی تر و شدیدتر تجربه کنند، یا پس از مدتی دچار مشکلاتی مثل اضطراب فراگیر، افسردگی، کناره گیری اجتماعی، مشکلات شغلی و … شوند. در این صورت گرفتن کمک مشاوره روانشناسی ضرورت می یابد.

آسیب طلاق برای کودکان

کودکان طلاق ممکن است طیفی از اختلالات اضطرابی، پرخاشگری یا مشکلات رفتاری را در دوره ای نشان دهند. با وجود این نحوه برخورد والدین و کمک به آن ها برای پذیرش سبک جدید زندگی و دریغ نکردن حمایت و توجه کافی با وجود جدایی می تواند تا حد زیادی از بروز مشکلات آن ها جلوگیری کند. به علاوه بر اساس پژوهش های روانشناختی، کودکانی که در خانه با دو والد اما دارای مشاجرات زیاد و در جو پر تنش هستند، نسبت به کودکانی که در خانواده ای تک والد اما در جوی آرام زندگی می کنند، به مراتب مشکلات و آسیب های عاطفی بیشتری تجربه می کنند.

کودکان طلاق در طی فرایند طلاق و بعد از طلاق در معرص آسیب های گوناگون قرار می گیرند. تجربه جابجا شدن کودک بین دو خانه و والدین می تواند برای او گیج کننده و سخت باشد. کودکان گاهی در مورد اینکه والدین آن ها را دیگر دوست نداشته باشند، نگرانی پیدا می کنند. برخی کودکان در مورد جدایی والدین خود را سرزنش می کنند. آن ها در این مورد خود را مقصر دانسته و گاها فکر می کنند رفتار بدی داشته یا کار اشتباهی کرده اند. پرخاشگری کودکان در سنین بالاتر نسبت به طلاق والدین بیشتر دیده می شود. آنان گاها یک یا هر دو والد را در این جدایی مقصر می دانند. به این ترتیب رفتارهای پرخاشگرانه، مقابله ای در مقابل آن ها نشان می دهند.

آسیب های طلاق
واکنش زنان و مردان به جدایی

زنان عموما آسیب های عاطفی ناشی از طلاق را زودتر از مردان تجربه می کنند. احساسات منفی می تواند در ابتدا در آن ها شدید تر باشد. زنان بیشتر از مردان پس از طلاق دچار مشکلات اقتصادی می شوند. در به دوش کشیدن مسئولیت های مالی زندگی بیشتر ممکن است با دشواری روبرو شوند. همچنین خیلی اوقات به دلیل حضانت فرزندان، مسئولیت های خانه داری و هزینه های زندگی برای آن ها بیشتر است. زنان در مواجه با طلاق، با مشکلات جسمی کمتری مواجه می شوند. چرا که زنان بیشتر احساسات منفی خود را با واکنش هایی مثل گریه کردن، ابراز می کنند و در مورد آن با دیگران بیشتر حرف می زنند.

طلاق می تواند آسیب و عوارض بیشتری برای مردان داشته باشد. مردان پس از طلاق بیشتر در معرض افسردگی اساسی قرار می گیرند. همچنین احتمال وابستگی آن ها به مواد مخدر بیشتر از زنان است. مردان در این شرایط همچنین در خطر بیشتری برای مشکلات سلامت جسمی مانند حمله های قلبی قرار دارند. مردان سوگ حاصل از جدایی را نسبت به زنان دیرتر شروع می کنند. به همین دلیل فرایند سوگواری برای آن ها طولانی تر می شود. مردان در مراحل اولیه جدایی، ممکن است در حال تجربه انکار باشند.

پیاده سازی و سئو توسط: 'GoGseo