زودتر بزرگ شو
زودتر بزرگ شو
چطور و با چه کیفیتی باید بچهها را پرورش داد تا شانس آنها در برخورداری از یک زندگی معنیدار و رضایتمندانه افزایش پیدا کند؟بسیاری از متخصصان میگویند: بزرگترین و بهترین هدیه ایجاد نگرش «من می توانم» در فرزند خواهد بود…
همیشه لحظات پایان ناپذیری برای والدین وجود دارد که آنها بتوانند این نوع مثبت اندیشی را در بچههایشان پرورش دهند.
استعدادهای منحصر به فرد فرزندتان را کشف کنید
فرصتهای بیشماری وجود دارد تا شما بتوانید به فرزندتان کمک کنید که استعدادهای ویژهاش را کشف کند. شما میتوانید دفترچهای داشته باشید و علایق و نقاط قوت فرزندانتان را در آن یادداشت کنید. مثلا اینکه در چه ورزشی قوی هستند یا به چه نوع آلت موسیقی علاقه دارند و در رسیدن فرزندتان به استعداد خاص اش کمک کنید.
دستاوردها و تلاش های ویژه اش را جشن بگیرید
هیچچیز به اندازه موفقیت نمیتواند باعث به وجود آمدن باورهای مثبت در فرد شود. پس چنین دستاوردهایی سزاوار تشویق و جشن هستند.
یک راه این است که دفترچهای با عنوان «کارنامه پیروزیها» برای فرزندتان تهیه کنید و هر دفعه که او به هدفی خاص مثل یادگیری دوچرخهسواری یا یادگیری مسایل ریاضی- رسید از او بخواهید دستاوردش را در دفترچه توصیف کند و تاریخ آن را یادداشت کند.
این کتابچه میتواند هدیهای بسیار ارزشمند از دستاوردهای فرزندتان بشود و او میتواند تا سالها این کار را ادامه دهد. برای فرزندتان که هنوز خواندن نمیداند، میتوانید عکسهایی از لحظات مهم تهیه کنید و در کتابچه بچسبانید. همچنین به فرزندتان یاد بدهید تا چگونگی موفقیتهایش را بررسی کند و بتواند در خودش ایجاد انگیزه کند برای رسیدن به موفقیت دیگر به جای اینکه همیشه منتظر شما باشد تا در عوض موفقیتهایش جایزه دریافت کند.
از پاداشهای خاص برای پرورش باورهای مثبت درونی استفاده کنید
هر کسی پاداش گرفتن را دوست دارد و بچهها از این قاعده مستثنا نیستند ولی به خاطر داشته باشید گذشتن از هر سربالایی کوچکی منجر به رشد خودباوری نمیشود. دریافت پاداش برای کارهایی که باعث ایجاد خودباروری میشوند 3 شرط دارد: اول اینکه دستاورد باید سزاوار پاداش باشد، دوم اینکه باید دستاوردی خاص باشد و سوم اینکه تکرار شدنی باشد.
از کلماتی در صحبتهای تحسینآمیزتان استفاده کنید که فرزندتان دقیقا متوجه شود چرا فعالیتاش سزاوار پاداش است. مثلا اینکه «دخترم تو واقعا هنرمند هستی به خاطر اینکه از چنین رنگها و جزییات شگفتانگیزی در نقاشیات استفاده کردهای.» و همیشه کلماتی مانند «هنرمند، موسیقیدان، خوشقلب» را برای توصیف استعداد و مهارت خاص فرزندتان به کار ببرید.
«من میتوانم» را شعار خانوادگیتان قرار دهید
منفیگرایی به سرعت میتواند به یک عادت تبدیل و به مرگ نگرش «من میتوانم» منجر شود. پس هر نوع تفکر منفی را قبل از اینکه در فرزندتان شروع به رشد کند محو کنید. وقتی یکی از فرزندان میگوید که «نمیتواند» بقیه اعضای خانواده میتوانند به او بگویند که «موفقیت پشت سر توانستن میآید نه نتوانستن» یا اینکه «خواستن توانستن است» و این جملات را شعار خانوادگی خودتان قرار دهید. این راهی ساده ولی بسیار تاثیرگذار است که فرزندتان را تشویق میکند تا به خودش مثبت تر فکر کند.
مثل یک شبکه امنیتی نباشید
هیچ پدر و مادری دوست ندارد فرزندش از ناامیدی رنج ببرد و اغلب اولین غریزه بزرگسالی ما این است که تلاش کنیم و مشکل آنها را برایشان حل کنیم. ولی توجه کنید: اینطور عمل کردن مثل دزدیدن فرصتهای آنها برای فکر کردن و پیدا کردن راهحلهایشان است و این دقیقا باعث میشود آنها همیشه محتاج باشند حتی وقتی مستقل شدهاند. پس به جای آنکه راهحل برایشان پیدا کنید وقتی واقعا به شما نیاز دارند در کنارشان باشید و به آنها ثابت کنید که میدانید میتوانند و به آنها ایمان دارید تا خودباوری را در خودشان بسازند.
به آنها کمک کنید از اشتباهاتشان بیاموزند
بچهها باید بیاموزند که اشتباه کردن به معنی شکست خوردن نیست و این مهمترین درسی است که باعث توسعه نگرش «من میتوانم» میشود. وقتی فرزندتان اشتباهی مرتکب شد او را قضاوت نکنید. فقط به او کمک کنید تا بتواند روی چیزی که میخواهد به آن برسد تمرکز کند.
منبع: میشل بربا، متخصص کودکان